Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πραγματοποίησε πρόσφατα μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με επίκεντρο την ενσωμάτωση των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στην εκπαίδευση. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2023 από τις 14:00 έως τις 18:00, γοήτευσε τους συμμετέχοντες με την ενημερωτική συνεδρία και τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητές της.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα κτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα, με διαθέσιμο εξοπλισμό με υπερσύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας μια καθηλωτική και διαδραστική εμπειρία για όλους τους παρευρισκόμενους. Κατά την πολλαπλασιαστική εκδήλωση οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση στην ολοκληρωμένη πλατφόρμα για να διερευνήσουν τους στόχους και τους πόρους του έργου.
Κατά την άφιξή τους, οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής στην αίθουσα Αρνοκούρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου έλαβαν πληροφορίες σχετικά με το έργο και την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, με φυσική και διαδικτυακή παρακολούθηση. Μέσα από μια καλά δομημένη παρουσίαση αξιοποιώντας διαφάνειες PowerPoint και το διαδραστικό ιστότοπο, οι συμμετέχοντες καθοδηγήθηκαν σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και χρήσης του ολοκληρωμένου πακέτου πόρων του έργου. Το κοινό παροτρύνθηκε να συμμετάσχουν ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες του έργου, βιώνοντας στοιχεία πληθοποριστικής δραστηριότητας και συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη γνήσια επιθυμία να εφαρμόσουν στο μάθημα τους και να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα crowdsourcing των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στις εκπαιδευτικές πρακτικές τους, αναγνωρίζοντας τις μετασχηματιστικές δυνατότητες αυτής της καινοτόμου προσέγγισης. Απέκτησαν μια εις βάθος κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό το νέο εκπαιδευτικό εργαλείο θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις μεθοδολογίες διδασκαλίας τους και να ωφελήσει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.
Η σημασία του έργου αναγνωρίστηκε στους ακόλουθους τομείς:
- Μέσω της πληθοπορισμού της διδακτικής προσέγγισης, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές για ενεργητική μάθηση, να γίνουν οι ίδιοι διαχειριστές του εκπαιδευτικού τους υλικού
- Το αποθετήριο περιπτωσιολογικών μελετών πληθοπορισμού αποτελεί βάση έμπνευσης για εκπαιδευτικούς για παρόμοια σχολικά έργα, καθώς συνδυάζουν δημιουργικά τη διεπιστημονικότητα, την πολυτροπικότητα, την οικοδόμηση κοινοτήτων και εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης σε πόρους.
- Μια βαθύτερη κατανόηση των συμμετοχικών μεθόδων των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών που βασίζονται σε στοιχεία και μετρήσιμα στοιχεία, όπως παρέχονται από το έργο ENTICING, θα πείσει τους φοιτητές, για την επιστημονική διάσταση των θεωρητικών επιστημών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν παραγκωνιστεί σε σύγκριση με το STEM.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ENTICING Project και να αποκτήσετε πρόσβαση στο πρόγραμμα σπουδών Digital Humanities Crowdsourcing, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://www.enticing-project.eu/
Οι οργανισμοί που συνεργάζονται στο έργο ENTICING είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ελλάδα), το KMOP Policy Centre (Βέλγιο), το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ελλάδα), το ΚΜΟΠ Σκοπίων (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το CARDET (Κύπρος) και το Spectrum Research Centre (Ιρλανδία).